Aktualności
Szkoci w IBE
- 27.09.2013
13.45 - Charakterystyki poziomów (deskryptory) Szkockiej Ramy Kwalifikacji - wprowadzenie
14.15 - Szkocka metoda określania poziomu kwalifikacji w praktyce
- Określenie nakładu pracy (national learning hours) oraz profilu przeciętnego uczącego się na przykładzie wybranej kwalifikacji
- Relacje pomiędzy objętością kwalifikacji a poziomem kwalifikacji, zastosowanie zasad równości części składowych, proporcjonalności
15.20 - Przerwa kawowa
15.30 - Przebieg prac nad metodą określania poziomu kwalifikacji w Polsce
16.00 - Polska metoda określania poziomu kwalifikacji w praktyce
- Zastosowanie metody „pięciu kroków” na przykładzie kwalifikacji Sporządzanie potraw i napojów
16.45 - Dyskusja – podobieństwa i różnice między szkocką i polską metodą określania poziomu kwalifikacji
17.30 - Podsumowanie seminarium